Update: Bent u een LAVS koppelvlakgebruiker? Vervang dan uw PKI-Overheidscertificaat voor 1 oktober 2020!

Uit onderzoek door certificaatverstrekkers (TSP’s) en het NCSC is gebleken dat er wereldwijd een reeks certificaten wordt gebruikt die niet voldoen aan de afgesproken richtlijnen. Daarom heeft Logius besloten het PKI-Overheidscertificaat vóór 1 oktober 2020 te vervangen. Het certificaat waarborgt de betrouwbaarheid van de verbindingen en informatie-uitwisseling van e-mail en websites . De gevolgen zijn voor u als gebruiker van de website van het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) beperkt. Gebruikt u het koppelvlak van het LAVS? Dan heeft dit meer consequenties, zoals mogelijk het vervangen van uw eigen certificaat.

Beveiliging koppelvlak

Om de beveiliging van het koppelvlak te waarborgen, vervangt Rijkswaterstaat de certificaten die gebruikt worden om het koppelvlak van de Bedrijven-Acceptatieomgeving (BACC) en Productieomgeving (PROD) te beveiligen. Hierdoor was de BACC op woensdag 23 september van 14.00 uur tot 16.00 uur niet beschikbaar en zal de PROD op maandag  28 september van 16.00 uur tot 18.00 uur niet beschikbaar zijn.

Om het koppelvlak te gebruiken moet u de publieke sleutel van het nieuwe LAVS-certificaat opnieuw installeren. De code van de publieke sleutel samen met de instructies vindt u hier.

Afhankelijk van uw aanbieder moet ook uw eigen PKIO-certificaat worden vervangen. Hiervoor bent u of wordt u door uw certificaatverstrekker benadert. Heeft u vragen hierover? Stel die dan aan uw eigen leverancier. Nadat u uw nieuwe PKIO-certificaat heeft ontvangen, stuurt u het publieke deel naar Rijkswaterstaat. Informatie hierover kunt lezen op de pagina Koppelvlak LAVS en eigen software.

Let op: voor 1 oktober 2020 moeten veel certificaten worden vervangen. Start daarom zo snel mogelijk met het aanvragen van uw nieuwe certificaat.

Vervanging certificaten LAVS

Om de veiligheid van het inloggen met eHerkenning op het LAVS-portaal te waarborgen, is Rijkswaterstaat gestart met de vervanging van de certificaten. Tijdens het vervangen van de certificaten is het LAVS ongeveer 2 uur niet beschikbaar. Via deze website houden wij u op de hoogte over de precieze datum en tijd.