Vragen LAVS algemeen
Het LAVS verstuurt start- en stopmeldingen die te maken hebben met projectwerkzaamheden van inventarisatie- en verwijderingsbedrijven. Vanuit het OLO worden sloopmeldingen op basis van de bouwregelgeving verstuurd.
Ja. U kunt een trainer van de helpdesk LAVS uitnodigen een training te geven op brancheniveau of in een andere samenwerkingsverband. U bent zelf verantwoordelijk voor de organisatie van deze training. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op via asbestvolgsysteem@rws.nl. U kunt ook de gebruikershandleiding LAVS raadplegen.
Als er bezit is aangemaakt op basis van perceelgegevens is er geen activeringscode. Als u een bezit aanmaakt op basis van een postcode/huisnummer combinatie, dan krijgt u wel een activeringscode. De activeringscode verschijnt dan linksonder in uw scherm. Meer informatie over het aanmaken van een bezit vindt u in de handleiding 'Een bezit aanmaken' op de pagina Downloads van deze website.
Deze optie is vervallen. Het gebruik van LAVS door gecertificeerde ketenpartijen is al bijna 4 jaar verplicht. Alle rapporten moeten
dus al in het LAVS ingevoerd zijn.
U kunt in het LAVS op verschillende plaatsen bijlagen toevoegen of een toelichting geven. Een aanvulling op de opdracht kan alleen als de opdracht nog niet is aangenomen door de opdrachtnemer. U kunt de opdracht dan niet meer aanpassen. Wel kunt u de opdracht intrekken en een nieuwe verstrekken waarin u de aanvullingen heeft verwerkt. Het is ook niet mogelijk om reeds geaccordeerde opdrachten aan te passen/aan te vullen. Heeft de opdrachtnemer de opdracht voorwaardelijk aangenomen? Dan kunt u nog wel aanvullende gegevens verwerken.
Ergens in een opdracht van het project is er een veld niet ingevuld. Controleer alle velden van het project. Ook wanneer een veld niet van toepassing is moet het worden ingevuld. Onze ervaring is dat het veld 'Aanbevolen maatregel' bij het invoeren van bronnen vaak wordt vergeten. U kunt dan bijvoorbeeld 'niet van toepassing' invullen.
De projecteigenaar kan een project uit het archief halen door te klikken op het bruine mapje voor het projectnummer. Het systeem vraagt of het project heropend moet worden. Als dat het geval is klik dan op 'Ok'. Het project opent nu in de tab 'Projecten'. De projecteigenaar kan nu een document als projectbijlage uploaden. Klik hiervoor op het 'Plus knopje' bij 'Projectbijlagen'. Selecteer een bestand uit uw mappen en sla de bijlage op. Als het nodig is kunt u het project weer archiveren.
Controleer via de BAGviewer of alle ingevoerde adressen op basis van de BAG gegevens zijn ingevoerd. Als dit niet het geval is, dan moet u de adressen aanpassen. Als de adressen wel volgens de BAG zijn ingevoerd, kunt u deze valideren in het LAVS door het bezit te openen en te klikken op de knop 'Adrescontrole'. De inventarisatieopdracht wordt in dat geval wel verstrekt. De status verandert dan naar 'Verstrekt' of, als u zelf de projecteigenaar bent, 'Aangenomen'. Krijgt u na het klikken op de knop 'Adrescontrole' toch de melding 'Geen geldig adres'? Neem dan contact op met de helpdesk via het helpdeskformulier, waarin u uw probleem omschrijft.
Ja, elke medewerker die namens de organisatie werkt, kan bij alle projecten. Een andere medewerker kan dus in alle projecten blijven werken. De persoon die uit dienst gaat, kan in tab 'Beheer' inactief worden gemaakt.
Nee. U kunt in de lijst met medewerkers de contactpersoon selecteren.
Het kan zijn dat uw eHerkenningsaccount is verlopen en daardoor is geblokkeerd. Neem hiervoor contact op met uw eHerkenningsleverancier.
Er kan alleen een verwijderopdracht aangemaakt worden als er bronnen met de status ‘Aanwezig’ in de ‘Locatiefoto’ staan. De ‘Locatiefoto’ wordt gevuld met bronnen uit geaccordeerde inventarisatieopdrachten. Deze inventarisatieopdrachten kunnen in het huidige project zitten of kunnen in andere projecten staan die op dezelfde locatie zijn gebaseerd.
U krijgt als projecteigenaar alleen nog bericht als de coördinator het project oplevert.
Als beheerder van het LAVS kunt u een contactpersoon aanmaken door een medewerker/collega de rol 'contactpersoon' te geven. Voor een andere rol moet een medewerker/collega eerst in het LAVS inloggen met een eHerkenning-account. Dan kan de LAVS beheerder diegene in de lijst opzoeken en met de knop 'Edit' de gewenste rol geven.
Dat komt doordat de verwijderopdracht nog niet door u is afgerond of door uw opdrachtgever is geaccordeerd. De verwijderopdracht die betrekking heeft op de bronnen heeft nog de status 'Aangenomen'.
Ja, u kunt bijlagen openen en downloaden of printen.
Log in met uw nieuwe account en vul alle velden in. Neem contact op met de helpdesk. Zij kunnen uw bezit machtigingen en projecten ‘omzetten’ naar uw nieuwe account.
Het eenvoudigste is om eerst een melding voor het hele complex te doen voor de gehele verwachte periode, vervolgens maakt u een tussentijdse melding aan voor het enkele adres. Hoe u dat doet kunt u lezen in de gebruikershandeling 'Een startmelding doen' op de pagina Downloads van deze website.
Ja dat kan. Maar dat raden wij u niet aan.
De helpdesk LAVS kan projecten, bezit en machtigingen die bij het oude eHerkenningaccount horen omzetten naar het nieuwe eHerkenningaccount. Neem hiervoor contact op met de helpdesk via het helpdeskformulier waarin u uw verzoek omschrijft.
Een eHerkenningaccount is een persoonlijk account. Of u dit eHerkenningaccount mag delen staat in de voorwaarden van uw eHerkenningaccount aanbieder. Hierover kan de helpdesk LAVS verder geen uitspraak doen.
Bij een enkelvoudig locatietype (geen complex) kunt u het LAVS-kenmerk niet aanpassen. Bij een complex voor een nieuw uit te voeren project is het wel mogelijk om het LAVS-kenmerk aan te passen. De bestaande projecten houden hun oorspronkelijke kenmerk.
Het is niet mogelijk om projecten te verwijderen uit het LAVS. U kunt wel één van de projecten archiveren. Trek hiervoor eerst alle openstaande opdrachten binnen het te archiveren project in. Daarna kunt u het project afsluiten en verdwijnt het uit uw projectoverzicht.
Ja, een niet-gecertificeerd bedrijf kan een coördinatieopdracht via het LAVS krijgen. Maar dit bedrijf kan geen handelingen verrichten die gebaseerd zijn op een certificaat of accreditatie.
Alleen de projecteigenaar kan projecten afsluiten. De knop 'Project afsluiten' komt alleen naar voren als alle opdrachten de status 'Ingetrokken' of 'Geaccordeerd' hebben. Mocht de knop toch niet in beeld komen dan kan de helpdesk dit voor u doen.
Ja, de ketenpartijen kunnen elkaars handelingen volgen en documenten in een project inzien. Het doel van het LAVS is transparantie te bevorderen.
Het LAVS is gratis. Om in het LAVS te kunnen inloggen, heeft u vanaf 1 juni 2021 een eHerkenningsmiddel met minimaal beveiligingsniveau 2 nodig. Hier zijn kosten aan verbonden. Voor meer informatie, zie de volgende website: https://www.eherkenning.nl/leveranciersoverzicht-ter-controle
Zodra u met het eHerkenningsmiddel inlogt, kunt u met het LAVS werken en projecten invoeren.
In de kolom ‘Projectstatus’ in de projectenlijst kunt u in één oogopslag zien in welke fase uw project zich bevindt en wie er aan zet is. Uitgebreide over de werking van de kolom 'Projectstatus' vindt u in het document Uitleg kolom Projectstatus (pdf, 50 kB).
Bij het aanmaken van een bezit kan u aangeven dat u handelt namens een ander bedrijf. Selecteer dat bedrijf via het uitklapscherm. Als dat bedrijf niet in het LAVS geregistreerd is kan u het bedrijf invoeren door te klikken op ‘Nieuw bedrijf invoeren’. Vul de bedrijfsgegevens in vanuit het Handelsregister. Een uitgebreide uitleg hierover vindt u in de Gebruikershandleiding 'invoer inventarisatie enkelvoudig adres' bij de downloads op onze website.
De OLO-LAVS koppeling is een koppeling tussen het LAVS en het OLO. Deze koppeling zorgt ervoor zorgt dat u gegevens in het LAVS kunt hergebruiken voor het doen van een sloopmelding. Na voltooiing van de melding zet het OLO een afschrift van de sloopmelding in het LAVS. Een uitgebreide uitleg hierover vindt u bij de downloads op deze website.
Voor optimaal functioneren van het Landelijk Asbestvolgsysteem
(LAVS) adviseren wij u Internet Explorer of Firefox te gebruiken.
Dit kunt u niet zelf wijzigen. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld wanneer de gegevenseigenaar al in het LAVS geregistreerd staat met de rol van 'Opdrachtgever/Projecteigenaar', kan de helpdesk dit eventueel voor u doen met behulp van een script. Neem contact op met de helpdesk via het helpdeskformulier waarin u uw verzoek omschrijft. De helpdesk beoordeelt of uw verzoek uitvoerbaar is.
Controleer eerst of het betreffende bedrijf als asbestverwijderingsbedrijf of inventarisatiebedrijf is geregistreerd bij de overkoepelende stichting Ascert (www.ascert.nl). Het kan zijn dat het bedrijf nog niet geautoriseerd is in het LAVS voor de rol die zij in de asbestketen vervullen. Voor autorisatie kan het desbetreffende bedrijf contact opnemen met de helpdesk via het helpdeskformulier waarin zij hun verzoek moeten omschrijven.
U kunt de stortdocumenten van een project pas plaatsen als de opdrachtgever de verwijderopdracht heeft geaccordeerd. De stortopdracht wordt dan automatisch aangemaakt en kunt u deze documenten invoeren.
Deze melding krijgt u als u met een nieuw eHerkenningaccount inlogt in het LAVS. De LAVS beheerder binnen uw bedrijf kan uw rol aanpassen in de subtab 'Medewerkers' in het tabblad 'Beheer'.
Ja, binnen een project kunt u meerdere opdrachten aan diverse partijen geven. Per opdrachtverstrekking moet u aangeven welke bronnen door die partij verwijderd moeten worden. Elke saneerder kan dan in het LAVS een melding/eindmetingsopdracht doen over zijn verwijderde bronnen.
Dit is afhankelijk van het bedrijf die deze sanering doet. Als het bedrijf gecertificeerd is, dan moet de verwijdering wél in het LAVS ingevoerd worden. Dit is bepaald in het certificatieschema. Wanneer de verwijdering wordt uitgevoerd door een deskundig bedrijf, dan hoeft (en kan) deze niet in het LAVS geplaatst worden.